Τα πλεονεκτήματα της χρήσης οδοντικού νήματος

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης οδοντικού νήματος

Η σημασία της χρήσης οδοντικού νήματος

Η καθημερινή χρήση του είναι σημαντική για την απομάκρυνση της πλάκας και τη διατήρηση της στοματικής σας υγιεινής. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν το οδοντικό νήμα γιατί θεωρούν τη διαδικασία επώδυνη. Τα σωστά προϊόντα μπορούν να κάνουν τη διαδικασία αυτή εύκολη και ανώδυνη.

Ο συχνός μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή ειδικά βουρτσάκια βοηθάει στην αφαίρεση της πλάκας, απομακρύνοντας έτσι τα βακτήριά της από το στόμα σας.

Πολλοί πιστεύουν πως το απλό οδοντικό νήμα είναι το μοναδικό αποτελεσματικό προϊόν καθαρισμού των δοντιών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων, όλων την ηλικιών, με οποιαδήποτε κατάσταση οδοντικής υγιεινής. Αν ανήκετε σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες, τότε σας προτείνουμε κάποιες πιο εξειδικευμένες τεχνικές:

  • Φοράτε σιδεράκια: Αν φοράτε σιδεράκια ή έχετε τεχνητή οδοντοστοιχία, δοκιμάστε ένα ειδικά σχεδιασμένο οδοντικό νήμα με σκληρή άκρη για να μπορείτε να το περάσετε σαν κλωστή κάτω από το κυρίως σύρμα από τα σιδεράκια σας και με σπογγώδες υλικό για να γλιστράει και να περνάει εύκολα ανάμεσα στα δόντια σας.
  • Έχετε παιδί: Είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας τα πλεονεκτήματα της χρήσης οδοντικού νήματος από μικρή κιόλας ηλικία. Μπορείτε να ξεκινήσετε να τα μαθαίνετε να το χρησιμοποιούν στην ηλικία των 5-7 ετών. Ωστόσο, πολλά παιδιά δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και μπορεί να παραπονιούνται ότι είναι μια δύσκολη ή επίπονη διαδικασία.

Πώς συμβάλλει στη λεύκανση των δοντιών

Το ειδικό οδοντικό νήμα για λεύκανση είναι μία από τις πολλές επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας. Μερικά είδη λευκαντικού νήματος είναι επικαλυμμένα με μικροσκοπικά, λειαντικά σωματίδια πυριτίου. Άλλα περιέχουν συστατικά όπως το υπεροξείδιο του ασβεστίου, που βοηθούν στη διάλυση της περίσσειας πρωτεϊνών που περιέχονται στο σάλιο, οι οποίες εναποτίθενται στα δόντια και μπορούν να προκαλέσουν ξεθώριασμα.

Ο κυριότερος τρόπος, βέβαια, με τον οποίο το οδοντικό νήμα βελτιώνει την εμφάνιση των δοντιών, είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και της βακτηριακής πλάκας -αντί να λευκαίνει απλά τα δόντια σας- διατηρώντας έτσι τα ούλα σας υγιή.

Να θυμάστε πως το οδοντικό νήμα, το στοματικό διάλυμα και η οδοντόκρεμα που έχουν στόχο τη λεύκανση, μπορούν να σας παρέχουν μονάχα κάποιες μικρές αλλαγές στο χρώμα των δοντιών σας. Αν έχετε έντονους λεκέδες, θήκες δοντιών ή εμφυτεύματα, ίσως να χρειαστείτε ειδική μεταχείριση για να τα κάνετε πιο λευκά. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Πώς καταπολεμά την κακοσμία και ενισχύει την αυτοεκτίμηση

Καλύτερα να αντιμετωπίζετε τη ζωή με αυτοπεποίθηση. Έτσι, αν υποφέρετε από χρόνια κακοσμία (γνωστή και ως χαλίτωση), τότε έχετε ένα παραπάνω λόγο να χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση του παίζει ρόλο-κλειδί στην πρόληψη της κακοσμίας γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των μικρών υπολειμμάτων τροφών που κολλάνε ανάμεσα στα δόντια και γύρω από τα ούλα —τις δύσκολες αυτές περιοχές που δεν τις φτάνουν οι οδοντόβουρτσες.

Όταν δεν απομακρύνονται τα υπολείμματα τροφών αρχίζουν να συσσωρεύονται βακτήρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία. Βέβαια, κάποια φαγητά όπως το σκόρδο μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή που διαρκεί μέχρι το σώμα σας να επεξεργαστεί αυτό το πικάντικο γεύμα.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της κακοσμίας. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και να προγραμματίζετε τακτικούς οδοντικούς ελέγχους. Αν, παρά την καλή στοματική υγιεινή, η δυσάρεστη αναπνοή παραμένει, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας —σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι δείγμα σοβαρής πάθησης όπως η βρογχίτιδα, ο διαβήτης ή τα ηπατικά προβλήματα.

Οδοντικό νήμα για υγιή ούλα

Η ουλίτιδα είναι το πρώτο στάδιο της νόσου των ούλων αλλά είναι και η πιο συχνά θεραπεύσιμη. Ο μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή ειδικά βουρτσάκια είναι ένα βήμα για τη διατήρηση της υγείας των ούλων.

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από ευαισθησία ή αιμορραγίες στα ούλα, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αποφύγουν τον μεσοδόντιο καθαρισμό, με τον φόβο ότι θα κάνει μεγαλύτερο κακό στα ματωμένα ούλα τους. Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ούλων, βοηθώντας στην πρόληψη της αιμορραγίας.

Πηγή: epithimies.gr

Κοινοποιήστε:

Ηφαίστου 6

Λάρισα

Καλέστε στα

Τηλ. Λάρισας: 2410532191, 2410536370, 6974110607

Παπαδιαμάντη 61

Σκιάθος

Καλέστε στα

Τηλ. Σκιάθου: 2427023500, 6974110607
GreekEnglishFrenchGermanItalianRussianBulgarianChinese (Traditional)Swedish
espa
Click to listen highlighted text!